Nieuws

Wanneer stopt alimentatie bij samenleving?
De alimentatieplicht is niet oneindig. De alimentatieplicht kan onder andere op grond van artikel 1:160 BW eindigen. Dat wetsartikel zegt dat de alimentatieplicht eindigt op het moment dat de alimentatiegerechtigde is gaan samenleven met een ander als waren zij gehuwd of als hadden zij hun partnerschap laten registreren.

Lees verder >

Geen flitsscheiding maar een ouderschapsplan
Was het eerst zo dat een huwelijk omgezet kon worden in een geregistreerd partnerschap - waarna een scheiding snel kon worden afgehandeld - vanaf 1 maart 2009 is dit door de nieuwe "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding" niet meer mogelijk.
De flitsscheiding werd mogelijk na invoering van het geregistreerde partnerschap in 1998. Bij een flitsscheiding werd een huwelijk eerst omgezet in een geregistreerd partnerschap, waarna dit partnerschap eenvoudig en snel (vandaar: "flits") via de burgerlijke stand beëindigd kon worden. Naar de rechter gaan was niet nodig.


Lees verder >

Algemeen


  • Het alimentatiebedrag (partner- en kinder) wordt jaarlijks geïndexeerd met een wettelijk indexeringspercentage.
  • De hoogte en/of de duur van overeengekomen of opgelegde partner – en kinderalimentatie kan worden gewijzigd als sprake is van gewijzigde omstandigheden. Dat kan bijvoorbeeld wanneer sprake is van een drastische daling van het inkomen van de alimentatieplichtige of dat de alimentatiegerechtigde inkomsten verwerft dat zij voordien niet deed. Ook het samenwonen als ware gehuwd met een nieuwe partner van de alimentatiegerechtigde brengt een definitief einde van aan partneralimentatie.
  • Partneralimentatie is fiscaal belast bij de alimentatiegerechtigde (box 1) en aftrekbaar voor de alimentatieplichtige (box 1). Kinderalimentatie is beperkt aftrekbaar vanaf een maandelijkse bijdrage van € 131 per kind en is voor de ontvangende ouder niet belast.


<< Terug
foto.gif mr. L.C. Bruggink - de Bruyn Kops

Geboren in 1956 in Curaçao en opgegroeid in Warnsveld bij Zutphen. Ik ben afgestudeerd in Groningen en vervolgens naar Kenia vertrokken in het kader van ontwikkelingswerk.Maak kennis >